Zuid - Afrika
Zuid Afrika (officieel: Engels: Republic of South Africa; Afrikaans:
Republiek van Suid-Afrika), is een republiek in het zuiden van het Afrikaanse continent.
De totale oppervlakte van het land is 1.123.226 km2, exclusief de "onafhankelijke" thuislanden Bophuthatswana, Ciskei, Transkei en Venda en de Walvisbaai; incl. deze gebieden: 1.225.765 km.
Zuid Afrika is daarmee 30 keer groter dan Nederland. De kustlijn heeft een totale lengte van 3000 kilometer.
Zuid Afrika grenst in het oosten aan Swaziland (430 kilometer), in het noordoosten aan Mozambique (491 km), in het noorden aan Zimbabwe (225 km) en Botswana (1840 km) en in het noordwesten aan Namibië (855 km).
Geheel omsloten door Zuid Afrika als enclave, ligt de bergachtige staat Lesotho (totale grenslengte 909 km). In 1947 nam de (toen) Unie van Zuid Afrika formeel het onbewoonde Prince Edward Island en Marion Island voor de kust van Kaapstad in bezit.
Andere bekende eilanden voor de kust zijn Santa Cruz bij Port Elizabeth en Robbeneiland bij Kaapstad. Zuid Afrika grenst verder in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Indische Oceaan.
De afstand van de Limpoporivier in het noorden naar Cape Agulhas in het zuiden bedraagt ongeveer 2000 kilometer.
De afstand van Port Nolloth in het westen naar Durban in het oosten bedraagt ongeveer 1500 kilometer.
De belangrijkste rivier van Zuid Afrika is de Oranjerivier die ontspringt in de Drakensbergen van KwaZulu-Natal en over een afstand van meer dan 2200 kilometer bij Oranjemund en Alexander Bay in de Atlantische Oceaan stroomt.
Andere belangrijke rivieren zijn de Vaal, de Limpopo, de Grote Visrivier en de Tugela. De meeste van deze rivieren zijn nauwelijks bevaarbaar.
Zuid Afrika
De eerste reis ,een groeps reis naar Zuid Afrika, van Johannesburg via de tuinenroute naar Kaapstad. Een traditionele route die velen voor de eerste keer maken. De eerste reis buiten Europa, onbekend en nog onbemind maar wel ontzettend nieuwsgierig naar dit continent!
De vlucht van Schiphol naar Johannesburg we landen 21:30 lokale tijd, het is al donker maar de lucht is nog zwoel en het ruikt anders. Ondanks dat Johannesburg een megastad is zien we de sterrenhemel, we gaan met busjes naar het eerste hotel.
Capital Hotel https://thecapital.co.za/empire/
Het is November onze eerste dag in Afrika, wat een heerlijke temperatuur. We bezoeken in Pretoria het voortrekkersmonument , en het Paul Kruger museum
Na de lunch in Hatsfield Pretoria gaan we naar Pilgrim’s Rest, een toeristische plek waar je terug gaat in de dagen van de Gold Rush rond 1870. Op dit moment is het een beschermde historische locatie.
Na een goede nachtrust gaan we via de panorama route naar het Kruger park. De route brengt ons naar de 3 rondavels, een schitterend uitzicht op Blyde Canyon, de potholls bij Burke en onderweg een heerlijke lunch in Grashook. We kopen er ook biltong, een populaire snack bestaande uit slierten gedroogd vlees. We vervolgen de route naar de watervallen en God’s window.
De eerste dag in het Kruger park komen we binnen via Numbi Gate, het is vroeg, bewolkt, fris en lichte regen. Maar geweldig wat we zien: leeuwen, olifanten, neushoorn, waterbuffel, impala’s, kudu, zebra, buffels, giraf, mestkevers, duizendpoten schilpadden en leguanen. Een indrukwekkende eerste safaridag . Die nacht is er veel onweer en de nodige stroomonderbrekingen, met de belevenissen van de eerste safaridag slapen we heerlijk.
Na het ontbijt gaan we met de grote bus door Kruger park op weg naar Swaziland. De grens over gaat old skool: papiertjes en nog meer papiertjes invullen en wachten, onder mooie flamboyant bomen, dat maakt het aangenaam!
Swaziland is omgeven door Zuid Afrika en Mozambique, een diverse natuur, niet toeristisch land. Met de zonnebril op reizen we door velden met banaan, lychee en mango. Een rondrit in de hoofdstad Mbabane waar de meeste mensen van Swaziland wonen. Er lopen overal koeien los, lebola : voor de bruidsschat. Daarna verder naar Shakaland ( https://www.visitzululand.co.za ) waar we overnachten in een echte Zulu hut. Dit dorp is
speciaal gebouwd voor een film en in stand gehouden om de jeugd kennis te laten maken met de authentieke levenswijze in een Zulu kraal. Verschil is er wel: men first!
De mannen mogen het eerst een hut in, eerst bier drinken en met speren werpen. De dames mogen netjes volgen!
De route gaat verder naar Durban waar we lunchen in een mega over de top winkelcentrum met indoor surfbaan. De botanische tuin en de Indian market bezocht onderweg naar ons hotel aan de boulevard. De Indian market Victorian Street Market ( Victoria Street Market - Experience Durban's Oldest Market ) is het bezoeken zeker waard, al koop je niks, de geur van kruiden en specerijen, het zien van alle koopwaar en dat ouderwetse marktgevoel, het is zeker de moeite.
Voor het eten waaien we uit tijdens een wandeling over de pier en langs het strand. Ik zie er veel kinderen die aan de lijm zijn, zolang het licht is en er is ruimte om je heen, kan de wandeling wel.
Na het ontbijt gaan we met de bus naar het vliegveld voor de vlucht naar Port Elizabeth. We zijn vroeg en Durban slaapt nog of beter gezegd: veel mensen op straat slapen nog. Niet een paar maar de hele stoep vol, zij aan zij slapen ze op straat. Voor de Shoprite staan bewakers met een automatisch geweer bij de ingang. In Durban moet je weten waar je moet zijn.
Na een goed uur vliegen landen we in Port Elizabeth. Met een rondrit langs het monument voor Elizabeth, een korte stop bij de pier en de haven, gaan we naar het hotel. We zijn er op tijd , vanavond gaan we eten in een township. Om 16:30 gaan we met de bus naar het township, we rijden langs the good, the bad en the ugly en stoppen bij een project midden in het township. Kinderen krijgen er les, er is een handcraft winkel en natuurlijk de mogelijkheid om iets te kopen. Vandaar uit gaan we naar een shebeen waar we gaan eten. Ik maak een praatje met de vrouwen in de keuken, zo kan ik zien waar we terecht zijn gekomen. Het is er schoon, netjes, witte gestreken tafelkleden op de plaats waar straks het eten komt te staan. Het eten is heerlijk, lam, kip, worst en salades. In de shebeen kunnen we bier kopen, verschillende soorten en maten. Er treden 2 bands op en er mag meegezongen worden. Het is gezellig maar naar het toilet gaan is onder begeleiding.
The Garden Route van Port Elizabeth naar Knysna, een toeristische route maar zeer de moeite waard. Onderweg op de route kun je op tal van plaatsen stoppen voor natuur of actie, of gewoon een wandeling. Tsitsikamma woud met bomen waar je met 8 personen omheen kunt staan, de mooie hangbrug en de geweldige uit zichten. Via Plettenberg Bay komen we aan in Knysna, de mooie lagune omringd met oude bossen, een mediterrane plaats met een haven waar je je kunt vergapen aan de boten en yachten.
The Garden Route: South Africa's ultimate road trip - Lonely Planet
Vanuit Knysna is het goed te doen om de kleine Karoo te verkennen of de Outiniqua pas te rijden . De streek staat bekend om de struisvogelhouderij die ook te bezoeken zijn. De struisvogelhouderijen zijn vaak pompeuze gebouwen of beter gezegd een verenpaleis. Met struisvogels werden ook races gehouden, kortbij is het een mega grote vogel. Een zwarte struisvogel is een mannetje een rijs=ze een vrouwtje. Of bezoek het Cangoo wildlife centre. Attractions - Cango Wildlife Ranch
Dan onderweg naar Kaapstad, via Mosselbaai waar we het Bartolomeu Dias museum bezoeken. Bartolomeu Dias leefde van 1450 tot 1500, hij was een Portugees zeevaarder en ontdekker van Kaap de Goede hoop in 1488. Onderweg stoppen we in Swellendam voor de lunch en bij False Baai voor het uitzicht. Daarna zien we kilometers aan plakkerskampen, huizen van karton, metalen platen. Keuken gerei, stoelen, kleding en heel veel plastic. Soms is een gedeelte van een plakkerskamp verzorgd, dan weer complete armoede. Apartheid is het begin geweest van de plakkerkampen toen zwarte Zuid Afrikaners niet in de stad mochten wonen en delen kregen toegewezen.
We slapen in Cape Town Lodge, een luxe hotel met op het dak een zwembad. Het hotel uit in de avond mag niet, zeker niet te voet, wel met de shuttle bus van het hotel. De volgende dag zijn we toeristen: we gaan naar : Tafelberg, Seal Island, lunchen in Simons’ Town bij Bertha, heerlijk seafood. Naar Kaap de Goede Hoop en in de avond eten aan het Waterfront. Iedereen gaat daarna terug naar het hotel en wij blijven nog even. Later in de avond pakken we veilig een taxi terug. Heerlijk op stap bij Qaui Four, genieten op het terras van elkaar, de sfeer en het uitzicht.
De volgende dag geen invulling en we gaan wandelen door Kaapstad. Op papier is het een redelijk rechte indeling en zo gaan we te voet vanuit het hotel naar de compagnie tuinen. Deze tuin moet de inwoners van Fort de Goede Hoop en de VOC schepen voorzien van vers voedsel. Onderweg naar de tuinen lopen we door een ander Kaapstad dan de vorige dag in de omgeving van het V&A Waterfront. Er zijn veel winkels waar je normale goederen op afbetaling kunt kopen. De muren van de compagnie tuinen komen eraan en door een poort gaan we naar binnen. Je kunt je zo een aantal eeuwen terug in de tijd wanen. Het is ook een plek waar nu veel troep ligt en de jeugd rond hangt en die zien ons wel als interessant. Voordat het uit de hand kan lopen komt er een bewaker de poort binnen en druipt de jeugd af. We besluiten om richting een andere buurt te lopen. We gaan richting seapoint. Te voet zie , ruik en proef je een andere stad dan door het raampje van een auto.
Robben eiland staat ook op het programma, het is een dag met veel wind, guur. Tijdens de overtocht proef je het zout op je lippen. Robben eiland is opgeknapt, geverfd, netjes overal een bordje met tekst en uitleg. We worden rond geleid door een iemand die ook op Robbeneiland vast heeft gezeten. De cel van Nelson Mandela is netjes, er staat nu zelfs een bed in. Dat stond er niet tijdens zijn verblijf.
Met een catamaran gaan we een dag op zee om te vissen. Ik ga mee voor de gezelligheid De boot is eigendom van een echte blanke Afrikaner met een zwarte knecht. John vangt van alles , het is keurig verzorgd maar wat me bij blijft is de verhouding tussen de bootseigenaar en zijn knecht, apartheid op z’n best. Krijg er nog de rillingen van.
Als we terug komen eerst naar het hotel om niet alleen het zeewater af te wassen. Daarna eten bij Robertson, een heerlijke steak, lekker wijntje. Dat kunnen ze wel.
De laatste dag nog een toer naar de wijngebieden voor een proeverij bij Stellen Bosch. Het is een omgeving om verliefd op te worden, mooie gebouwen, wijn , heerlijke temperatuur en goede sfeer. Na de rondleiding en de proeverij, lunchen we in het stadje zelf en komt er een einde aan de reis. Dat is het dan, op weg naar het vliegveld en naar huis.
#7 Onthoud dat daar waar je hart is, ook de rijkdom zit
Remember that wherever your heart is, there you will find your treasure
Luister naar je hart, want daar waar je hart is ligt ook je grootste rijkdom. Waar vind jij je geluk? Waar roept je hart naar uit? Het kan een beroep, een hobby, een persoon of een levensstijl zijn; alleen als we erkennen wat onze hartekreet is zullen we de grootste rijkdommen vinden. Dit zijn de schatten die echte vreugde en geluk in ons leven brengen.